Обладнання
і витратні
матеріали для
офтальмології


  • ПРЕДСТАВЛЯЕМ СИСТЕМУ WHITESTAR Signature с флюидикой FUSION

    Система WHITESTAR Signature — это больше чем самая последняя фако-технология — это абсолютно новая хирургическая платформа. Она представляет прорыв в технологии безопасного и легкого удаления хрусталика, до сих пор, не доступной катарактальным хирургам.


  • Настоящая персонализированная система лазерной коррекции зрения

    Превосходный послеоперационный результат, которому вы можете доверять. Технология CustomVue - это будущее лазерной коррекции зрения. Широкий выбор программ лечения и коррекции на основе анализа волнового фронта. Результаты превышающие 20/20. Абсолютное доверие у удовлетворенность пациентов.


  • Лидер в инновационных технологиях

    Создание роговичного лоскута с высочайшей точностью. Две инновационные платформы - инновационная платформа iFS и проверенная временем технология FS. Абсолютная безопасность процедуры и высокая скорость - значительно улучшают ваш хирургический опыт. Расширенное клиническое применение.

Платформа Tecnis: ІОЛ преміум-класу - для кого і навіщо?

2013-07-18 11:38:50

 

А.В. Золотарьов,

д.м.н., професор, головний офтальмолог Самарської області,

головний лікар Самарської клінічної офтальмологічної лікарні ім. Т.І. Єрошевського

 

Походження терміну «преміум-ІОЛ».

Говорячи про штучні кришталиках, останнім часом ми часто чуємо вислів «преміум-ІОЛ». Щоб для себе вирішити, що це таке, я заліз у Оксфордський словник і з'ясував, що в перекладі з англійської слово «преміум» має шість або сім значень, з яких перше, для нас саме очевидне, означає щось, що має або що відображає найвищу якість або цінність, значимість; це предмет з найвищою споживчою вартістю. З іншого боку (і це має більше практичне значення), «преміум» - це сума, яку доводиться платити понад звичайної ціни з різних причин.

 

Друге значення, як з'ясувалося, в набагато більшій мірі відповідає дійсності, коли мова заходить про преміум-кришталики. За аналогією з такими поняттями, як «автомобіль преміум-класу» або «преміум-нерухомість», ми сприймаємо ці лінзи як «кришталики для обраних» або ІОЛ, що відрізняються винятковою споживчою вартістю і, як наслідок, високою ціною для споживача (пацієнта).

Насправді термін «преміум-ІОЛ» має американське коріння і передбачає трохи інше трактування: «преміум-ІОЛ» - це ті кришталики, за операцію з якими можна отримати додаткові гроші. Чому додаткові гроші?

 

У 1992 році американська програма MEDICARE відшкодовувала хірургу 1800 доларів за проведення операції з приводу катаракти. Пізніше, в 2000-х роках, за словами наших американських колег, виникла серйозна проблема, викликана тим, що компенсація за проведену операцію стала знижуватися і в 2012 році становила 951-964 доларів за операцію. Це був серйозний удар, собівартість зросла, а компенсація зменшилася практично у два рази, і, існувало побоювання, що падіння вартості операції продовжиться. Тому американські хірурги були змушені шукати способи відновити прибутковість операцій.

Звідси виникла ідея «преміум-ІОЛ», яка давала можливість отримати додаткову оплату з пацієнтів за додаткові, не передбачені державним фінансуванням властивості кришталиків: асферичну оптику, торичний компонент, мультифокальність і т.п.

Однак масова імплантація преміум ІОЛ спричинила істотні проблеми: пацієнти почали частіше скаржитися на недостатній рефракційний результат, дісфотопсії, недостатню якість зору т.п.

Незважаючи на те що об'єктивно якість хірургії зросла, результат операцій не завжди відповідав очікуванням пацієнтів. Це досить серйозне питання, воно зараз широко висвітлюється, і в цьому напрямку намітилися певні зрушення.

Чи можна провести аналогію з Російською Федерацією? Загалом, так. Якщо ми подивимося на розцінки по ОМС, то вони в різних регіонах варіюються від 4000 до 34000 рублів. Стандарти хірургії катаракти та перспективи повної оплати операцій по ОМС поки достатньо туманні, хоча декларовані підходи до фінансування охорони здоров'я виглядають досить оптимістично. Питання співфінансування лікування пацієнтами в рамках ОМС поки також не цілком дозволене, принаймні, содоплати за ті операції, які ми робимо. Крім того, ще належить визначити ті споживчі властивості ІОЛ, які заслуговували б доплат з боку пацієнтів і не суперечили б юридичним нормам.

 

На що слід звертати увагу при імплантації преміум-ІОЛ?

Перш за все, це розрахунок кришталика і підбір моделі. Особливу увагу слід приділити персоналізації, достатньому часу бесіди з пацієнтом та обов'язковій письмовій фіксації інформованої згоди на операцію. Звичайно, величезне значення має якість хірургії, обладнання та хірургічна техніка, а також медикаментозний супровід операції. Я не буду зупинятися на цих аспектах, але не можу залишити без уваги розрахунки ІОЛ. Безумовно, максимальна точність необхідна у всіх компонентах, якщо ми говоримо про преміум-кришталики. Тому, як правило, преміум-ІОЛ розраховуються за вдосконаленими формулами, які надає виробник.

Також необхідно пам'ятати про те, що бажано використовувати іммерсійну біометрію або оптичну біометрію. Необхідно ретельне визначення та узгодження з пацієнтом цільової рефракції. 

 

Вибір ІОЛ.

Кілька слів я хотів би сказати про вибір кришталика. Для забезпечення високої якості зору кришталик повинен максимально коригувати аберації. Кришталик має забезпечити можливість точної корекції астигматизму, мультифокальність з оптимальним режимом аддідаціі. Повинна бути забезпечена максимальна профілактика вторинної катаракти. І, звичайно ж, матеріал ІОЛ повинен відповідати всім сучасним вимогам.


Що нового в цьому напрямку ми маємо на сьогоднішній день?

Це нова лінза компанії Abbott - «Tecnis».

Абсолютно нова для нас, на російському ринку вона з'явилася в 2012 році.

У Сполучених Штатах ця модель була схвалена ФДА ще в 2009 році, і, нарешті, ми отримали можливість з нею познайомитися.

 

Лінза ІОЛ «Tecnis».

Лінза акрилова, гідрофобна, монолітна, асферична, торична, мультифокальна, дифракційна, безбарвна. Що стосується матеріалу, то до гідрофобного акрилу особисто я ставився прохолодно, поки не познайомився саме з цими кришталиками. У порівнянні з гідрофільними, особливо старими матеріалами, перевага нового матеріалу очевидна. Він набагато більш стійкий в хімічному і біологічному плані. Крім того, цей акрил має менший коефіцієнт заломлення і тому не дає відомого косметичного дефекту - блиску в зіниці.

 

Ефект glistening.

До гідрофобного акрилу має відношення й інша проблема - glistening. Це теж «блиск», точніше «блискітки» - множинні блискучі точки на лінзі. Пацієнта цей дефект, як правило, не дуже турбує, але блискітки на поверхні кришталика відображають зміну оптичних якостей акрилу. За опублікованими даними, наприклад, до 26,9% ІОЛ AcrySof мають помірний або виражений «глістенінг». З цією особливістю гідрофобного акрилу вдалося впоратися за допомогою спеціальної технології обробки при виготовленні ІОЛ Tecnis.

 

Знижені хроматичні аберації лінз Tecnis.

Ще однією, унікальною, особливістю матеріалу цих кришталиків є зменшення хроматичної аберації. Що таке хроматичні аберації, всі в принципі знають, але на практиці ми в основному поки маємо справу з нехроматичними абераціями, а про хроматичні починаємо поступово забувати. Є таке поняття, як «індекс Аббе», це показник, який визначає ступінь розбіжності, ступінь різниці заломлення променів з різною довжиною хвилі в даному оптичному матеріалі.

Чим вище індекс, тим менше розбіжність, тим менше аберацій і краще якість зору. Так от, гідрофобний акрил компанії АМО має виключно високий індекс Аббе, що призводить до зменшення хроматичної аберації і забезпечує на 12% вищу контрастну чутливість в порівнянні з матеріалом ІОЛ AcrySof.

 

Участь синього світла у регуляції біоритмів.

Тепер ще про одну особливість матеріалу. До сьогоднішнього дня не припиняється суперечка, яка вже буквально застрягла в зубах, про те, яким повинен бути кришталик білим або жовтим.

Суперечка й досі не вирішена, але жовті кришталики імплантуються з початку 2000-х років, і їх рахунок йде вже на мільйони. Хотілося б бачити рандомізоване проспективне або хоча б ретроспективне, але досить велике дослідження, яке б довело реально існуючий захисний ефект цих кришталиків. Поки ми такого дослідження не побачили, все це носить переважно теоретичний характер, хоча, звичайно, виглядає досить обґрунтовано.

Питання в тому, що на тлі відсутності точних доказів захисного ефекту, є інформація про те, що синій колір не так шкідливий, і в деяких випадках корисний. А саме - в плані регуляції біоритмів.

Яким чином відбувається регуляція біоритмів за участю синього кольору?

Синій колір, і це доведено, є активним інгібітором синтезу мелатоніну. Мелатонін - це так званий «гормон сну», правильний синтез якого необхідний для добових ритмів сну і бадьорості. Дефіцит синього кольору стимулює вироблення мелатоніну. Тому при безсонні рекомендується виключити синє світло в спальні, вимкнути всі дисплеї та пульти з синіми світлодіодами, так як синій колір не дозволяє виробляти достатню кількість мелатоніну для повноцінного сну. З ранку синій колір - це навпаки добре, рекомендовано включати по можливості більш яскраве світло «холодного» спектру (тобто з синім компонентом). Виходить, що для більш правильного функціонування, для кращої підтримки добових ритмів, бажано забезпечувати цілеспрямований кольоровий режим. Тобто нам потрібен не один кришталик протягом усього дня, або жовтий або білий, а бажано мати ввечері освітлення близьке до природного західного, а вранці освітлення ближче до денного. Якщо ми імплантуємо жовтий кришталик, то половину такої можливості відсікаємо. Але це теж поки з області теорії, хоча порушення сну при надлишку синього кольору доведено.

 

Синє світло для сутінкового зору.

Ще один плюс прозорих ІОЛ: пропускання кольору синьої частини спектра грає велику роль для сутінкового зору. Синє світло забезпечує до 35% скотопічної світлочутливості. Кришталики, які блокують синій колір, дають у сутінках дещо гіршу гостроту зору. Акрил AMO забезпечує поліпшення сутінкового зору на 14-21% порівняно з жовтими ІОЛ.


Унікальний дизайн ІОЛ Tecnis.

Наступною унікальною особливістю саме цієї лінзи є так звана триточкова фіксація (TriFix), досить унікальна форма, оскільки гаптика та оптика знаходяться в різних площинах, що забезпечує підвищену ротаційну стабільність в капсульній сумці і більш ефективну корекцію астигматизму, а також більш ефективну профілактику вторинної катаракти.

Говорячи про профілактику вторинної катаракти, потрібно відзначити унікальну особливість лінз компанії АМО, оскільки у цих лінз є додатковий бар'єр у точці сполучення гаптики і оптики, що дозволяє практично повністю виключити вторинну катаракту, на відміну від монолітних лінз AcrySof, де гострий край в зоні приєднання гаптики відсутній.

Ще одна особливість: в лінзах Tecnis край гаптики в тій частині, яка торкається екватора капсули кришталика згладжений, що серйозно спрощує маніпуляції (обертання) ІОЛ в капсульній сумці (особливо при слабкості цінових зв'язок), кажу це на основі власного досвіду.

 

Повна компенсація сферичних аберацій.

Хотів би також зазначити, що унікальний асферичний дизайн оптики забезпечує повну компенсацію сферичних аберацій кришталика і рогівки. Це перша і єдина ІОЛ, схвалена FDA, яка забезпечує повну компенсацію не тільки кришталиків, а й рогівкових аберацій, що забезпечує поліпшення функціонального зору, контрастної чутливості і сутінкового зору.

Яким чином це досягається? Краща до останнього часу лінза AcrySof IQ забезпечувала корекцію не тільки аберації самого кришталика, але ще й коригувала деяку частину негативної сферичної аберації рогівки (залишкова загальна сферична аберація порядку 0,1). Лінза Tecnis має власну негативну сферичну аберацію -0,27, яка повністю компенсує середню рогівкову аберацію +0,27. Ця лінза в порівнянні з іншими кришталиками дає найкращу якість зору. Це ж відбивається на так званій функції передачі модуляцій (MTF), яка є мірою функціональної якості оптики. У лінзи Tecnic цей параметр в два рази вище, ніж у лінз AcrySof, і в три рази вище, ніж у сферичних лінз.


Щоправда, потрібно мати на увазі, що особлива увага повинна бути приділена ретельному центруванню ІОЛ Tecnis. Це важливо для профілактики несферичних аберацій (коми). Треба уважно стежити за технікою і якістю проведення операції. Преміум-ІОЛ вимагають преміум-хірургії.

 

Свобода від окулярів.

Наступна особливість полягає в тому, що лінза Tecnis - дифракційна мультифокальна, але в ній дифракційні кільця розташовані по всій поверхні оптики, що дає поліпшення зору на близькій відстані в умовах невисокої освітленості, на відміну від інших лінз, у яких дифракційні кільця розташовані тільки в центрі, і зіниця змінює пропорції оптичних зон. Аддідація для цих лінз +4,0. Всі ці показники призвели до того, що 90% пацієнтів не потребують окулярів ні для ближнього зору, ні для дальнього, тобто повністю незалежні від окулярів. Серед усіх відомих лінз поки це найвищий показник.

Ще одна зручність, яка зараз мало кого здивує, це оптимізований розрахунок ІОЛ за допомогою онлайн-калькулятора. Він має дві версії, регулярну і професійну, яка дозволяє проводити кастомізацію і забезпечує більш високу точність розрахунків кришталика.


Таким чином, кришталик Tecnis компанії АМО - це дійсно нова, сучасна лінза, що має численні унікальні переваги, що створює гарні передумови для максимальної задоволеності пацієнтів. Досить очевидні аспекти підвищеної споживчої цінності цієї лінзи полегшують аргументацію при розмові доктора з пацієнтом і дають обґрунтовані переваги преміум-хірургу.

Проте ще раз хочу звернути увагу на необхідність приділяти достатньо часу для отримання інформованої згоди пацієнта, щоб невеликі нереалістичні очікування не виросли у велику проблему. Бажаю хірургам максимально використовувати всі переваги преміум-кришталиків.


Стаття надрукована в газеті для офтальмологів «Поле Зору» № 1 (15) січень-лютий 2013 і на сайті stormoff.ru.

Продажа квартиры


ВИРОБНИКИ
TecnisABiaver VisitecCompactSciCan
2024.ТОВ "ДП "Техномед Україна"
Київ, Орловська 8/1, 3й поверх
Work.ua — наш партнер
УКРАЇНСЬКИЙ ОФТАЛЬМОЛОГІЧНИЙ ПОРТАЛ | ДОСТОВІРНО ПРО ОЧІ ТА ЗІР


Всі права на інформацію належать ТОВ "ДП "Техномед Україна".
Використання інформації можливо виключно з письмового дозволу власника та з посиланням на дане джерело.